Tips voor een uitvaart op afstand

Het coronavirus (COVID-19) zorgt in heel het land voor logistieke uitdagingen. Zo ook het organiseren van een uitvaart. Het aantal personen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart is tijdens de coronacrisis flink beperkt. Door de maatregelen mogen er maar een beperkt aantal personen aanwezig zijn, waardoor velen er niet bij kunnen zijn. Ook buiten de coronaregels om zijn er redenen waarom iemand niet fysiek bij een begrafenis aanwezig kan zijn, denk bijvoorbeeld aan ziekte of doordat vrienden in het buitenland wonen. Om toch iedereen de mogelijkheid te geven de uitvaart live te volgen, zijn er meerdere opties voor het aanbieden van een uitvaart op afstand. In deze blog gaan wij in op vier opties voor het volgen van een uitvaart op afstand:

1.      Social media streaming

Social media live streams worden voor veel verschillende doeleinden ingezet. Een van de mogelijkheden is het verzorgen van een livestream bij een uitvaart. Om ervoor te zorgen dat enkel de uitgenodigde mensen meekijken zijn er verschillende opties. Bij Facebook kan dit bijvoorbeeld door een besloten groep op te richten, waardoor alleen leden de stream kunnen volgen. Bij YouTube kun je heel de link niet vindbaar maken, door de livestream privé te maken. Hierdoor kun je de link delen met de uitgenodigde mensen, zij zullen de enige zijn die deze livestream vinden.

Infinea Camera LI 1.jpg

 2.      Videobellen

Het is via WhatsApp mogelijk om met meerdere mensen te gelijk te videobellen. Door bijvoorbeeld via een groep te videobellen, kunnen de mensen die in deze groep zitten de uitvaart via de telefoon alsnog live volgen.

Tip: Laat degene die videobelt op een plek zitten waar de uitvaart goed zichtbaar is, zo hebben de thuisblijvers goed zicht.

3.      Online meeting

Middels websites en apps zoals Skype,  zoom.us en Microsoft teams is het mogelijk meetings op te zetten. Zo kunnen meerdere mensen tegelijk vanuit veel verschillende locaties de uitvaart bijwonen via laptop, tablet of telefoon. Zorg ervoor dat de aansluiting van het beeld en geluid op een dusdanig goede plaats staan dat de uitvaart zowel goed zichtbaar als hoorbaar is voor de volgers.

4.      Laat de uitvaart filmen

Het ook mogelijk om de uitvaart volledig vast te laten leggen op camera. Zo kunnen zowel de aanwezigen als de afwezigen de uitvaartceremonie op een later moment terugkijken. Door dit door een professional te laten doen kan dit op een mooie manier worden gemonteerd, waardoor de video een blijvende herinnering zal zijn voor alle nabestaanden.

Tip: Organiseer een herdenk moment voor alle aan- en afwezigen wanneer dit wegens corona weer is toegestaan. Tijdens dit herdenk moment kan de volledige video op groot scherm getoond worden.

Melvin de Groot